Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a verseny felügyeletének jogi alapjait és a GVH tevékenységét mutatta be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákjainak, gyakorlati esetek és hazai példák szemléltetésével. A nemzeti versenyhatóság elnöke a kiemelten felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy a GVH utánpótlásként tekint rájuk és szívesen látja szervezetében az NKE végzett diákjait.

Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara hallgatói számára tartott ismertető előadást 2023. április 14-én. A GVH elnöke „A piaci egyensúly őre: a Gazdasági Versenyhivatal” című előadásában bemutatta a versenyszabályozás rendszerének alapjait, valamint a hatóság versenyfelügyeleti, versenypártolási és a versenykultúrát fejlesztő tevékenységét, amelyek egymást kiegészítve és erősítve segítik elő a piaci verseny tisztaságát.

Az előadás kiemelt figyelmet fordított a versenykorlátozó megállapodások – ezen belül a (bizonyos esetekben bűncselekményt is megvalósító) kartellek – bemutatására, amelyeket a hallgatók valódi versenyhatósági ügyeken és a hatóság gyakorlatából vett példákon keresztül ismerhettek meg.

A jelentős társadalmi károkat okozó kartellek feltárása meghatározó szerepet játszik a Versenyhivatal munkájában: a tavalyi évben a hatóság versenyfelügyeleti bírságainak 80%-át versenykorlátozó megállapodások következtében szabta ki, amelynek túlnyomó részét (mintegy 2,5 milliárd Ft-t) tették ki a kartell típusú jogsértések. A GVH versenyfelügyeleti munkájának 2022-es eredményei részletesen a GVH beszámolójában olvashatók, amelyet az Országgyűlés április elején fogadott el.

Rigó Csaba Balázs úgy fogalmazott: „Többek között azért is fogadtam el a mai meghívást, mert a nemzeti versenyhatóság a felderítő, vagy hatósági tevékenységei során számít a tehetséges rendészeti hallgatókra, illetve a például a képzett közgazdászokra is.” Mint mondta: „Utánpótlásként tekintünk a NKE, illetve a Corvinus Egyetem végzett diákjaira is.”