A Gazdasági Versenyhivatal elnöke a gyermekek versenyhatósági védelmének gyakorlatát mutatta be a Pest Megyei Kormányhivatal szakmai konferenciáján, Budapesten. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta: a gyermekek elleni versenyjogi jogsértések elkövetői a lehető legsúlyosabb büntetésekre számíthatnak.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a Pest Megyei Kormányhivatal „Gyermekvédelem másképp – állami szerepvállalás a gyermek- és ifjúságvédelem intézményrendszerén kívül” című konferenciáján tartott átfogó ismertető előadást 2022. október 19-én. A versenyhatóság vezetője hangsúlyozta: a gyermekek – könnyen befolyásolható, így sérülékeny csoportként – a GVH kiemelt védelmét élvezik, az ellenük elkövetett jogsértések pedig különösen szigorú megítélés alá esnek. Rigó Csaba Balázs ezt számos, több esetben jelentős bírsággal zárult versenyhatósági ügy bemutatásával támasztotta alá a közelmúltból.

A hatóság tapasztalatai alapján nem csupán a hagyományos reklámcsatornákon tapasztalhatóak komoly gondok: a fiatalok tisztességtelen befolyásolására – növekvő tartalomfogyasztásukkal összhangban – egyre több példa érkezik a virtuális világból. „Az online térből válogatás nélkül ömlik a fiatalkorúakra a sok reklám, amelyet a szülő „már” nem ellenőriz, de a gyermek „még” nem tud megszűrni.” –  fogalmazta meg a problémát a versenyhatóság elnöke.

A Versenyhivatal gyermekvédelmi esetjogának bemutatása mellett Rigó Csaba Balázs kitért az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért Kerekasztalának keretén belül működő Családbarát Munkacsoport tevékenységére is. A GVH kezdeményezésére létrehozott, számos állami és társadalmi szervet átfogó szakmaközi fórum célja, hogy erősítse a családokat célzó, megtévesztő reklámokkal és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépést – elsősorban az online és közösségi média felületein.

A versenyhatóság elnöke előadása lezárásaként hasznos tanácsokkal szolgált a jogkövetésre törekvő vállalkozások számára. „A gyors profitot ígérő hangzatos, sokszor bírsággal végződő kampányok helyett helyezzék a hangsúlyt inkább a hosszútávú, minőségi, jogkövető megtérülést hozó reklámokra” – összegezte javaslatait a piacok szereplői számára Rigó Csaba Balázs. A versenyszektor önkéntes szabálykövetései törekvéseit a hatóság gyakorlat-központú, részletes útmutatóval támogatja honlapján.