Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke nyitotta meg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló nemzetközi konferenciát, Budapesten. A GVH elnöke hangsúlyozta: a nemzeti versenyhatóság kiemelten vigyáz a sérülékeny fogyasztó csoportokra; védi a gyermekeket, a családokat, az időseket és a betegeket.

Szeptember 29-én rendezték meg a 11. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló nemzetközi konferenciát (UCP), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Versenyjogi Kutatóközpontjának szervezésében. A rendezvényt Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke nyitotta meg, beszédében kiemelve azon sérülékeny csoportokat, melyekre nézve különösen veszélyesek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, hangsúlyozva, hogy a GVH kiemelten védi ezen fogyasztókat a jogsértő gyakorlatokkal szemben.

Ezen sérülékeny fogyasztói csoportok közé tartoznak a gyermekek, akiket – és rajtuk keresztül a családokat is – különösen védeni kell a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokon, illetve a reklámokon keresztüli befolyásolástól – szögezte le Rigó Csaba Balázs. A GVH elnöke kiemelte, hogy a nemzeti versenyhatóság védi a gyermekeket olyan reklámoktól, melyek közvetlenül akarják őket befolyásolni, valamilyen termék megvásárlására. Ezen felül az Elnök kitért az idősekre és a betegekre, akik szintén sérülékeny fogyasztói csoportok, ezért a Versenyhivatal az ő védelmükre szintén fokozott figyelmet fordít.

A GVH elnöke, beszéde második felében előtérbe helyezett két kereskedelmi gyakorlatot, melyek az elmúlt időszakban egyre jelentősebb fenyegetésnek minősülnek. Elmondása szerint a GVH hangsúlyos figyelmet fordít az úgynevezett greenwashing, illetve a sötét mintázatok reklámokban megjelenő gyakorlataira. Ezen megtévesztő reklámozási gyakorlatok ellen a Versenyhivatal erőteljesen fellép, védve a magyar fogyasztók érdekeit – szögezte le Rigó Csaba Balázs.

Az eseményen számos hazai és nemzetközi résztvevő mellett előadást tartott Tóth Tihamér, az Európai Unió Törvényszékének bírája és Szilágyi Pál, a PPKE Versenyjogi Kutatóközpont igazgatója is.