19 uniós és tagjelölt országból érkeztek bírák a magyar fővárosba, a Gazdasági Versenyhivatal és az OECD közös oktatóközpontjának kétnapos rendezvényére. A résztvevők a közgazdaságtan legfontosabb fogalmait járják körül a jogszabályok, az ítélkezési gyakorlat és a versenyhatóságok joggyakorlatának fényében.

2022. november 10-én megkezdődött Budapesten a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának idei nyolcadik, utolsó versenyjogi szemináriuma. A rendezvény az európai térség bíráinak versenyjogi és versenypolitikai tudásmegosztását célozza, az Európai Bizottság által is támogatott bírói továbbképzések második állomásaként.

A kétnapos szeminárium résztvevői ezúttal a versenyjog közgazdaságtanában mélyedhetnek el többek között külföldi versenyhatósági szakemberek, a GVH, az Európai Unió Bírósága és az OECD szakértőinek segítségével. A program célja, hogy a bírák a gyakorlatban hasznosítható közgazdaságtani ismereteket szerezhessenek többek között az érintett piac meghatározásának módszereiről, a versenyhatások meghatározásáról, a túlzó árazásról, a vertikális és kizárólagossági megállapodások közgazdaságtanáról vagy a versenyellenes magatartással okozott károk számszerűsítéséről. A meghívott versenyjogi szakértők ezúttal is hipotetikus esettanulmányok közös megvitatásával segítik a résztvevőket az érintett témák gyakorlati megértésében és elsajátításában.

A Gazdasági Versenyhivatal és az OECD közös Versenyügyi Regionális Oktatási Központja a kétnapos budapesti évadzáró szemináriumot követően jövő tavasszal folytatja programját, immár 24. képzési idényét megkezdve. Bővebb információk a képzési központ tevékenységéről a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Versenyügyi Regionális Oktatási Központ honlapján érhetőek el.