A Gazdasági Versenyhivatal és az OECD Versenyügyi Regionális Oktatási Központja két napos képzésen készíti fel a hazai versenyhatósági szakembergárdát a válsággal sújtott, bizonytalan gazdasági környezet kezelésére. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a megnyitón hangsúlyozta: „a magyar fogyasztók érdekeit védjük”.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2005 óta működteti a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen a Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központot, amely a két szervezet szakmai hátterére építve nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a közép- és kelet-európai régió országainak.

Az oktatóközpont 2022. október 18-án kezdődött, budapesti szemináriuma ezúttal a hazai versenyhatóság szakembereinek továbbképzését célozza külföldi versenyhatóságok, az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Bírósága szakértőinek bevonásával. A két napos tréning célja, hogy a magyar szakemberek a jelenlegi, egyre bizonytalanabb gazdasági környezetben konzultálhassanak a vezető európai versenyhatóságok és intézmények tapasztalatairól, így a leghatékonyabb megoldásokat találják meg Magyarország számára az új kihívások leküzdésére. A szakemberek így megvitatják többek között, miként járulhat hozzá a bizonytalan időkben a versenyhatóság működése a gazdasági helyreálláshoz és növekedéshez, illetve milyen különleges kihívások mutatkoznak a fogyasztók védelme terén. A két napos tréning keretében a hazai szakembergárda a legfrissebb európai tapasztalatok megismerését követően kötetlenül is egyeztethet a meghívottakkal a felmerülő gyakorlati kérdésekről.

„A világjárvány okozta gazdasági sokk, az ukrajnai háború következtében akadozó kereskedelmi láncok, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika jelentős negatív hatással vannak gazdaságunkra – mind Magyarországon, mind a világ többi részén, külön tekintettel Európára. Mindez nehézségek elé állítja a magyar fogyasztók millióit is, akiknek mi az érdekeit védjük” – hangsúlyozta az eseményt megnyitó beszédében Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. „A határozott versenypolitika a válságok idején különösen fontos azért, hogy a gazdasági krízis megoldódjon, a fellendülés pedig a lehető leggyorsabb és legtartósabb legyen. A versenyhatóságoknak ezért késlekedés nélkül kell fellépniük, hogy támogassák a kormányokat a válság fenntartható kezelésében és előkészítsék az utat a kilábalás felé” – fogalmazott Rigó Csaba Balázs, aki egyúttal köszönetet mondott a rendezvény külföldi előadóinak.

A szemináriumot követően a GVH és az OECD közös regionális oktatási programja a tavaly ősszel elfogadott tervek szerint az Európai Bizottság által is támogatott bíróképzésekkel folytatódik tovább novemberben Budapesten.