A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új epizódot adott ki hivatalos podcast csatornáján. A podcast epizódban, a nemzeti versenyhatóság által ez év májusában lefolytatott átfogó gyorselemzés (sweep) eredményeiről beszél dr. Hernádi Júlia, a GVH fogyasztóvédelmi irodájának helyettes-vezetője.  

A 2023 tavaszán lefolytatott sweep keretében a GVH szakértői az ingyenesen mobiltelefonra letölthető, gyermeket célzó játékokat vizsgálták a tekintetben, hogy azok alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat. A vizsgálat során összesen 30 népszerű játékot vizsgáltak meg Androidon és iOS-en egyaránt, amelyből 19 minden korosztály számára ajánlott (PEGI 3-as besorolású). A nemzeti versenyhatóság gyorselemzése számos problémát tárt fel, amelyek túlnyomó része a játékot megszakító reklámokkal volt kapcsolatos. A most közzétett podcast epizódban hallgatók mélyebben megismerhetik a sweep során feltárt jelenségeket, eredményeket és a gyorselemzés tapasztalatait.

A beszélgetés – a GVH podcast korábbi adásai mellett – meghallgatható 

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt időszakban egyre kiemeltebb figyelmet fordít a digitális tér, fiatalabb korosztályokra leselkedő veszélyeire. A nemzeti versenyhatóság éppen november 30-án, csütörtökön jelentette be, hogy lezárta eljárását a TikTok Technology Ltd. videómegosztó-szolgáltatóval szemben, mely eredményeként egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni a cég, amelyek biztosítják, hogy javuljon a kommunikációja a fogyasztók védelmének érdekében.