A GVH aktívan fellépett a fogyasztók választási lehetőségéért

2022 decemberében versenyhatósági intést kapott két ismert gyorsétteremlánc az első „sörtörvény”-eljárások lezárulásakor, szakmai konferencia keretében mutatkozott be a GVH új szakkönyv-sorozata és új tag csatlakozott a hatóság Versenytanácsához.

2022 decemberében lezárultak az első eljárások, amelyek a Kereskedelmi törvény tavalyi (a hazai sajtóban „sörtörvénynek” keresztelt) módosítása kapcsán a vendéglátóhelyek italmárka-kizárólagossági tilalmának betartását ellenőrizték. Az eljárások megállapították, hogy két nagy gyorsétterem-franchise lánc, a Burger King és a KFC is megsértette a kereskedelmi törvényt, ugyanis az egyes italkategóriákban nem kínáltak alternatívákat a fogyasztóknak. A KFC éttermeiben ugyanis egyetlen, nagy italgyártó ásványvíz-termékeit kínálták, míg a Burger King éttermekben – ugyanezen kategória mellett – a gyümölcslevek és gyümölcsnektárok termékcsoportjaiban sem volt megfelelő a választék. A jogsértések megállapítása mellett a GVH úgy döntött, ezúttal még mellőzi a bírság kiszabását. A döntés tekintettel volt arra is, hogy mindkét cég rövid időn belül önként megváltoztatta jogsértő gyakorlatát.

Miért hasznos a fogyasztóknak az új kereskedelmi szabályok érvényesítése?

Az új szabályozás célja, hogy visszaszorítsa a hazai vendéglátóiparban a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket. Mivel a vendéglátósok egyes italkategóriákban (pl. sör, üdítő, ásványvíz) már nem kínálhatják csupán egyetlen nagy gyártó termékeit, a fogyasztók választási lehetőségei bővülnek. Ez – amellett, hogy minden vendégnek biztosítja a márkák közti választási lehetőségét – egyúttal serkentőleg hat a piacra, valamint elősegíti a kisebb italgyártók piacra lépését.  

 A GVH konferenciával vezette be új szakkönyvsorozatát

2022 decemberének elején a GVH szakmai konferencia keretében mutatta be új „Versenytükör könyvek” c. szakkönyv-sorozatának első kötetét, „Közbeszerzés és versenyjog” címmel. A rendezvényt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadása nyitotta, ezt követően Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke mutatták be a piaci verseny, illetve a közbeszerzések tisztasága terén elért eredményeket az elmúlt időszakból. A konferencia második felében közbeszerzési és versenyjogi szakemberek járták körül a két jogterület közötti összefüggéseket, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos versenyjogi jogalkalmazás lényegesebb kérdéseit.

Új tag a GVH Versenytanácsában

December elsején megkezdte munkáját a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagjaként Pánczél Márk, akit Novák Katalin köztársasági elnök 6 évre nevezett ki tisztségére. Pánczél Márkot a versenytanácstagi kinevezését megelőző években a hatóság Antitröszt Irodájának vezetőjeként dolgozott, a GVH képviseletében tagja az Európai Versenyhatóságok Hálózata több munkacsoportjának.