V4-es versenyjogi konferencia erősítette az együttműködést a régió fogyasztóiért

2022 áprilisában a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi konferenciát rendezett a Visegrádi Együttműködés országainak számára, amelyen mind a négy tagállam versenyhatósága képviseltette magát. A hatóság emellett versenybarát megoldásokat javasolt a Főváros számára a taxi-áremelések helyett, valamint folytatta a piacok szereplők felkészítését a közelgő fogyasztóvédelmi szabályváltozásokra.

2022. egyik legjelentősebb hazai versenyjogi eseményeként a GVH áprilisban V4 versenyjogi konferenciát rendezett Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével, a Visegrádi Csoport soros magyar elnöksége keretében. Az online térben is közvetített, sajtónyilvános eseményen a visegrádi tagállamok versenyhivatalainak vezetői és szakértői megvitatták a régióban felmerülő versenyjogi problémákat, jogalkotási gyakorlatokat, valamint az építőiparban és a digitális piacokokon jelentkező kihívásokat és azok lehetséges megoldásait.

Miért fontos a versenyhatóságok nemzetközi együttműködése?

A világgazdaság globalizációja következtében a versenyjogi sérelmek is egyre inkább több nemzetgazdaságot érintenek, ezért a versenyhatóságok számára kulcsfontosságú, hogy hatékonyan együttműködjenek. A regionális szintű tapasztalatcsere ezen belül is különleges értékkel bír, mivel a régió országai hasonló gazdasági és társadalmi kihívásokra tudnak közös válaszokat találni a fogyasztók jóléte érdekében.

Márciusban emellett a budapesti taxitarifák drasztikus (mintegy 30%-os) áremelése előtt a GVH versenypártolási tevékenysége keretében a verseny élénkítését javasolta a Fővárosi Önkormányzat számára. A versenyhatóság levelében több alternatívát felvázolt a Fővárosi Önkormányzat felé, amelyek hatékonyabban szolgálhatják a fogyasztói érdekeket. A GVH szerint az árak hatósági rögzítése szűkíthető lenne azokra az esetekre, amikor a fogyasztó nem tud megfelelően előre tájékozódni a viteldíjakról (pl. utcai „leintés”, taxiállomáson sorban álló autók stb.), továbbá elősegíthető lenne a verseny azáltal is, hogy ha a fix tarifák helyett a Főváros csupán maximált árat írna elő, amely alatt kialakulhatna egy szolgáltatói verseny.

Minden jogkövetésre törekvő vállalkozás számíthat a GVH segítségére

A hónap során a nemzeti versenyhatóság folytatta a piacok szereplőinek felkészítését a május végétől több ponton szigorodó fogyasztóvédelmi szabályozásra. A GVH már év elején felhívta a vállalkozások figyelmét, hogy időben alkalmazkodjanak az új jogszabályi követelményekhez – egyúttal ajánlásokkal támogatta az érintett piaci szereplőket. Áprilisban a Versenyhivatal szakemberei egy kötetlen, nyilvános workshop keretében segítették az érdeklődőket a módosuló szabályozásra való felkészülésben. A résztvevők szakmai előadások, illetve egy e-kereskedelmi szereplőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés során ismerhették meg az új rendelkezések számukra releváns kérdéseit.