Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-25/2013. ügyszámon eljárást indított a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. március 7-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-vel (Vodafone) szemben, mert az általa szervezett nyereményjátékokban a nyerési esély tekintetében valószínűsíthetően megtévesztő tájékoztatást nyújtott, ugyanis nem tette egyértelművé, hogy a feltöltőkártyás előfizetők köréből minden feltöltő-kártyás részt vesz a sorsoláson. A 3000 Ft feletti feltöltéssel rendelkezők autót nyerhettek, az az alattiak pedig 100.000 Ft-ot. Ennek megfelelően, ha 3000 Ft alatti feltöltéssel rendelkező fogyasztó nyert, autót nem nyert senki, és az összes feltöltő-kártyás részvétele miatt a 3000 Ft feletti feltöltéssel rendelkezőknek kisebb volt az esélye a nyerésre.

A versenyfelügyeleti eljárás kiterjed a Vodafone 2012. június 11-én indult "Tölts fel és nyerj!" promóció keretében az autós játékokkal kapcsolatos teljes kereskedelmi gyakorlatának vizsgálatára.

A Vodafone fenti magatartással a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdésének b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. április 9.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu