Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult az Update Magyarország Zrt. ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Vj-070/2009. ügyszámon eljárást indított az Update Magyarország Zrt. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. május 26-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Update Magyarország Zrt. ellen, mert nevezett vállalkozás a fogyasztók számára közzétett kereskedelmi gyakorlataiban olyan üzeneteket tett közzé, amelyek alkalmasak lehettek olyan ügyleti döntések meghozatalára, amelyeket egyébként nem hozott volna meg, különös tekintettel az alábbiakra:

  • A Norbi Update péksüteményekkel kapcsolatban (Norbi Update Pékség figyelemfelhívó felirat alatt) többek között, valószínűsíthetően nem megalapozottan az alábbiakat tünteti fel: "Fogyasztó sütemények? Nem álom!", "Locarb, szénhidrátmentes protein és fehérrost mix és cukormentes gyártási technológia segítségével készített (...)", "Csökkentett felszívódású szénhidrát tartalmú liszttel".

  • Egyes kereskedelmi gyakorlatain feltünteti az "Egészség Világdíj 2009" feliratot, amivel kapcsolatban azonban nem egyértelmű, hogy a díj a reklámozott terméket, vagy az Update rendszert illeti-e.

  • Egyes kereskedelmi gyakorlatokon a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) logója szerepel, azt érzékeltetve, hogy a MACOSZ ajánlja a Norbi Update rendszert és az abban eladott termékeket.

A fentiekkel az Update Magyarország Zrt. valószínűsíthetően megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglaltakat, valamint az Fttv. mellékletének 4. pontjában foglaltakat, és ezekkel megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. július 29.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu