Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult az AGRO TV-ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt. és a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-059/2009. ügyszámon eljárást indított az AGRO TV-ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt. és a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. május 5-én versenyfelügyeleti eljárást indított az AGRO TV-ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt. és a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft., mert a 2008. szeptember 1-jét követően az ATV-n sugárzott Többet ésszel című műsorban a műsorvezetők a nézőket azzal a hamis benyomás keltésével késztették telefonálásra, hogy - attól függetlenül, hogy adásba kerül-e a telefonáló - ha a műsorvezető által meghatározott alkalommal (egyszer, háromszor vagy ötször) tárcsázza a játék emelt díjas telefonszámát, akkor automatikusan nyer egy törökországi utazást egy 5*-os szállodába félpanzióval. Azonban a játékosok néhány hét múlva kaptak egy fénymásolt, dátum és aláírás nélküli utazási utalványt, és az ezen megadott telefonszámon csak az üzenetrögzítő volt elérhető. A játékosok az utalványból tudták meg, hogy az csak a szállodai tartózkodásra jogosít, az utazást azonban egyénileg kellene megszervezniük.

A fenti magatartással az eljárás alá vont vállalkozások megvalósították az Fttv. 3. §-ának (4) bekezdése szerinti melléklete 31. pontjában megfogalmazott tényállást, és ezáltal valószínűsíthetően megsértették az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdését.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. június 9.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu