Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Stemxcell, a Crystal, a Flavinárium és a Dunai és Társa ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-053/2009. ügyszámon eljárást indított a Stemxcell Kft., a Crystal Institute Kft., a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt., valamint a Dunai és Társa Bt. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. április 22-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Stemxcell Kft., a Crystal Institute Kft., a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt., valamint a Dunai és Társa Bt. ellen, mert a nevezett vállalkozások által forgalmazott termékek, illetve termékcsaládok:

  • Rezvetratrol (kapszula, Forte kapszula)

  • Mézpor (kapszula)

  • Medicannabis (olaj, krém, kapszula)

  • Olimpiq Stemxcell (kapszula, Olimpiq Stemxcell 75% kapszula)

  • Flavin (Flavin7 termékek (gyümölcs/lé/kivonat, rostok, italok) Flavin 7 Prémium termékek, Flavin7 Jubileum termékek, Napkristály Flavin kapszula, Cardio Flavin 7+ kapszula, Cyto Flavin kapszula, Flavin 77 termékek (szirup, rost, Flavinárium), Flavin 3 kapszula, Flavin 5 kapszula, Flavin Dent gyümölcslékivonat szájöblítő és szájspray)

címkéin, valamint az azokat népszerűsítő kommunikációjukban feltételezhetően valótlanul állítják, hogy a termékek alkalmasak betegségek kezelésére, megelőzésére, illetve az emberi szervezet működési zavarainak és rendellenességeinek gyógyítására.

Az eljárás alá vont vállalkozások fenti magtartásukkal, a 2008. szeptember 1-jével kezdődően közzétett tájékoztatások tekintetében valószínűsíthetően megvalósították a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) mellékletének 17. pontjában foglaltakat, és ezzel megsértették az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdését.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - egy alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. május 19.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu