A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást a TEVA Gyógyszergyár Zrt.-vel szemben.

A GVH 2015. október 22-én versenyfelügyeleti eljárást indított a TEVA Gyógyszergyár Zrt.-vel szemben, mert azt észlelte, hogy az Eurovit Multilog elnevezésű termék népszerűsítésére szolgáló televízió reklámban, a nyomtatott sajtóban, valamint kültéri kommunikációs eszközökön (citylight) és vásárláshelyi reklámanyagokon (patikai plakát és szórólap) 2015. január 1-jétől közzétett egyes kereskedelmi kommunikációkban megjelenő állításokat (pl.„Új, 13 vitamint és 13 ásványi anyagot tartalmazó multivitamin, amely speciális technológiája révén órákon át biztosít a hagyományos készítményeknél hosszabban tartó és egyenletesebb vitaminellátást.”) a fogyasztó valószínűsíthetően úgy értelmezte, hogy a termék a hatóanyag leadásának nyújtott módja révén hatékonyabb, mint más – gyors hatóanyag leadású – multivitamin készítmények, abból a vitaminok és ásványi anyagok is jobban hasznosulnak, azonban kérdéses, hogy az állítások ezen üzenete megfelel-e a valóságnak.

Fenti magatartásával TEVA Gyógyszergyár Zrt. valószínűsíthetően megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt magatartást, melyre figyelemmel valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében rögzített tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/101/2015.

Budapest, 2015. november 13.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban