A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-59/2014. ügyszámon eljárást indított a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának, valamint a gyógyszerek reklámozására vonatkozó ágazati előírások feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2014. július 3-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel szemben, mert az általa forgalmazott Esberitox termék népszerűsítése során valószínűsíthetően valótlan állításokat tesz közzé a termék összetételével és alkalmazásával kapcsolatban, mivel állítása szerint a termék kizárólagos növényi összetevőkből álló hagyományos növényi gyógyszer, valamint vírusok okozta légúti fertőzések gyógyítására is alkalmazható.

A Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. fenti magatartásával valószínűsíthetően megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 6. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontjában foglalt tényállást, megsértve ezzel az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat; valamint valószínűsíthetően megsértette a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (1) bekezdése d) pontjában foglalt előírást.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. július 14.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban