A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt eljárást indított a PEMF MEDICAL Kft.-vel szemben.

A GVH 2014. október 31-én versenyfelügyeleti eljárást indított a PEMF MEDICAL Kft.-vel szemben, mert a cég az ELIXOR Divine pulzáló mágnesterápiás készülék népszerűsítése során alkalmazott kereskedelmi kommunikációjában valószínűsíthetően nem kellő megalapozottsággal határozta meg a készülék célra való alkalmasságát és jelenítette meg annak gyógyhatásait. Továbbá, az orvostechnikai eszköznek és gyógyászati segédeszköznek is minősülő termék használati útmutatójában meghatározott indikációkon feltételezhetően túlmutató állításokat tett közzé.

Fenti magatartásával az eljárás alá vont vállalkozás valószínűsíthetően megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat az Fttv. mellékletének 17. pontja és az Fttv. 6. § (1) bekezdésének b) pontjában foglalt tényállás megvalósításával, továbbá a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (1) bekezdésének d) pontját.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-101/2014.

Budapest, 2014. december 10.

Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő