Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Boiron Hungária Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-37/2013. ügyszámon eljárást indított a Boiron Hungária Kft-vel szemben a gyógyszertárból vény nélkül kiadható gyógyszerek reklámozására vonatkozó szabályok, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. április 17-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Boiron Hungária Kft-vel szemben, mert az általa forgalmazott Oscillococcinum elnevezésű termék népszerűsítése során kereskedelmi kommunikációiban feltételezhetően azt sugallja a fogyasztóknak, hogy a termék szedésével az influenza megelőzhető.

A fenti magatartásával a Boiron Hungária Kft. valószínűsíthetően egyrészt megsértette a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. § (1) bekezdése d) pontját, másrészt megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdése b) pontjának bj) alpontjában foglalt tényállást, valamint megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. április 26.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu