Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult az Akácia Pharma Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-18/2013. ügyszámon eljárást indított az Akácia Pharma Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. február 13-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Akácia Pharma Kft-vel szemben, mert az Immunotrofina elnevezésű készítményének népszerűsítése érdekében alkalmazott kereskedelmi gyakorlata során olyan állításokat tett közzé a termék gyógyhatásával kapcsolatban, amelyek valószínűsíthetően nem felelnek meg egyrészt az élelmiszerek tekintetében irányadó ágazati rendelkezéseknek, másrészt a kereskedelmi kommunikációra vonatkozó előírásoknak. Így feltételezhetően valótlan állításokat közöl a termék összetevőjéről, valamint megtévesztően állítja, hogy a termék " egyedülálló összetétele miatt a leghatékonyabb védelmet biztosítja ".

A fenti magatartásával az Akácia Pharma Zrt. valószínűsíthetően megsértette az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 10. § (3) bekezdésében előírt tilalmat - figyelemmel a 10. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezésre, valamint valószínűsíthetően megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdése b) pontjában, valamint annak ba) alpontjában foglalt tényállást, és ezzel vélhetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. február 20.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu