Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Semper Veritas Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-41/2012. ügyszámon eljárást indított a Semper Veritas Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának és a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. május 31-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Semper Veritas Kft-vel szemben, mert az általa forgalmazott Gabriel terhességi gyorstesztet úgy reklámozza több újsághirdetésben is, hogy a termék dobozán a "Már 3 napos terhességet kimutat a beágyazódás után"; illetve a "Tökéletes megbízhatóság" állítások szerepeltek, holott a terhességi teszt valószínűsíthetően nem megfelelő érzékenységű ahhoz, hogy a beágyazódás után 3 napos terhességet kimutasson, illetve annak megbízhatósága feltételezhetően nem 100%-os.

Az eljárás alá vont vállalkozás fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette a 2008. szeptember 1-jét megelőző időszak tekintetében a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) III. fejezetében foglaltakat, illetve a 2008. szeptember 1-jét követő időszak tekintetében pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdés bg) pontjában foglalt tényállás megvalósításával az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. június 26.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu