Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Provident Pénzügyi Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-40/2012. ügyszámon eljárást indított a Provident Pénzügyi Zrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. május 31-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Provident Pénzügyi Zrt-vel (Provident) szemben, mert az általa szervezett "Egy törlesztő részletet visszafizetünk", illetve "Az utolsó kettőt visszaadjuk" akciók során közzétett kereskedelmi kommunikációkban valószínűsíthetően nem tájékoztatta a fogyasztókat az akcióban történő részvétel lényeges feltételeiről, így többek között arról, hogy amennyiben a fogyasztók a kölcsön futamideje alatt élnek a teljes vagy részleges előtörlesztés lehetőségével, nem kaphatják vissza a meghirdetett egy, illetve kettő heti törlesztőrészletet. Valószínűsíthetően arra vonatkozóan sem volt teljes körű a tájékoztatás, hogy a meghirdetett kedvezményeket a fogyasztók csak akkor kaphatják meg, ha forintra pontosan fizetik a heti törlesztőrészleteket a futamidő alatt, mert amennyiben többet fizetnek, mint a szerződésben szereplő törlesztő részlet, akkor sem kerül visszafizetésre a meghirdetett összeg.

Fenti magatartásával a Provident a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 7. § (1) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) és (3) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. június 6.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu