Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Vitál Direkt Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-26/2012. ügyszámon eljárást indított a Vitál Direkt Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. április 12-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Vitál Direkt Kft-vel szemben, mert az általa forgalmazott Cabbage Forte gélkapszula elnevezésű termék népszerűsítésére szolgáló kereskedelmi kommunikációjában valószínűsíthetően megalapozatlanul tesz közzé a termék, és annak összetevői egészségre gyakorolt hatására, valamint gyógyhatásával kapcsolatos, illetve a termék használatától várható eredményekre, ütemére vonatkozó, valamint piacelsőségi állításokat. Ezen túlmenően valószínűsíthetően nem megalapozottan alkalmazza a Cabbage Forte kapszula reklámozása során az -e koncentrátum 2,4-szer hatékonyabb, mint 3 káposztaleves elfogyasztása-, -1 kapszula 10 kg káposztával ér fel-, valamint - 1 Cabbage Forte kapszula = 4 tányér káposztaleves- állításokat.

Tekintettel arra, hogy a Cabbage Forte gélkapszula étrend-kiegészítő, illetve az állítások megalapozottsága kérdéses, az eljárás alá vont fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 10. § (2) bekezdésének b) pontját valamint (3) bekezdését, ezen felül megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdésének bj) és bg) alpontjaiban, illetve 3. § (2) bekezdésben foglalt tényállást, s ezzel megsértetve az Fttv. 3. § (1) bekezdésében foglalt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. május 8.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu