Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Budapest Airport Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-78/2011. ügyszámon eljárást indított a Budapest Airport Zrt-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2011. október 12-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Budapest Airport Zrt-vel szemben, mert kommunikációs eszközein keresztül úgy tájékoztatta az utasokat, hogy biztonságuk és kényelmük érdekében az "illegális taxiszolgáltatók" helyett szerződött partnere, a Főtaxi Airport Schuttle minibusz szolgáltatásait válasszák. Nevezett tájékoztatás szerint a fogyasztók azt a következtetést vonhatják le, hogy a Főtaxi az egyetlen legálisan működő taxi-szolgáltató a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén.

Fenti magatartásával a Budapest Airport Zrt. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (2) bekezdésében és 6. § (1) bekezdésében foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat

A versenyfelügyeleti eljárás kiterjed a Budapest Airport Zrt. "illegális" taxiszolgáltatók tevékenységére való figyelemfelhívással kapcsolatosan közzétett tájékoztató anyagok vizsgálatára.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2011. november 11.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu