Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Sun System Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-87/2010. ügyszámon eljárást indított a Sun System Kft-vel szemben megtévesztő reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2010. szeptember 6-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Sun System Kft-vel szemben, mert az általa forgalmazott Clean Express szolárium fertőtlenítőszerrel kapcsolatos olyan tájékoztatást tett közzé, amely azt a benyomást kelthette, hogy a termék a HIV, Hepatitis és H1N1 ellen is biztonságos védelmet nyújt, holott a szer igazoltan csak bactericid hatással rendelkezik, virucid hatással azonban nem.

Az eljárás alá vont vállalkozás más, általa forgalmazott termékekkel kapcsolatban olyan tájékoztatást tett közzé, mely azt a látszatot kelthette, hogy a termék forgalomba hozatala már engedélyezett, holott a termék még nem rendelkezett forgalomba hozatali engedéllyel. A GVH álláspontja szerint az eljárás alá vont vállalkozás valószínűsíthetően megtévesztő módon reklámozta a terméket, és ezzel valószínűsíthetően megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grt.) 12.§ (2) bekezdés a) pontjának rendelkezéseit.

Ezen túlmenően a Sun System Kft. az általa forgalmazott Chocolate Brown szoláriumcsővel kapcsolatban tájékoztatásaiban olyan kijelentést tett közzé, mely a reklám összhatását vizsgálva olyan benyomást kelthetett, hogy a termék a forgalomban levő szoláriumcsővek közül a legkevésbé veszi igénybe a bőrt, sőt használata nem károsítja a bőrt, illetve a legegészségesebb.

Továbbá a www.csokicso.hu weblapon megjelent reklámjában a Chocolate Brown 0,3 termékcsaláddal kapcsolatban olyan tájékoztatást tett közzé a vállalkozás, mely a reklám összhatását vizsgálva olyan benyomást kelthetett, hogy a terméket valamely hivatalos szervezet bevizsgálta, melynek eredménye alapján a termék sugárzása 0,3 W/ m2 értéket mutat, és annak használatát a mérési eredmények alapján egészségesnek minősítette.

A GVH álláspontja szerint az eljárás alá vont valószínűsíthetően nem megengedett módon reklámozta a terméket, és ezzel valószínűsíthetően megsértette a Grt. 12.§ (2) bekezdés a) pontjának rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Budapest, 2010. november 10.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
ZENISEK Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu