Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult FAKRO Magyarország Kft. ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-098/2009. ügyszámon eljárást indított a FAKRO Magyarország Kft. ellen megtévesztő reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. július 27-én versenyfelügyeleti eljárást indított a FAKRO Magyarország Kft. ellen, mert nevezett vállalkozás különböző kiadványaiban az általa gyártott FAKRO és más vállalkozások által előállított ablakok biztonsága és műszaki jellemzői vonatkozásában alábbi tájékoztatásokat tette közzé, amelyek, a GVH jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján, valószínűsíthetően szakmailag nem kellően megalapozottak:

  • "A FAKRO ablakok nyújtják a leghatékonyabb védelmet a betörések ellen."

  • "más ablakok zárszerkezete nem rendelkezik szellőzőállásban történő rögzítési lehetőséggel!"

  • "A tokszellőző vízzárása más ablaknál 250 Pa nyomásig biztosított"

  • más ablakok nem rendelkeznek "a vákuumos impregnálással"

  • ábra, amely szerint "más ablakok a megfelelő szabvány szerint csupán I. vagy II. osztály szerinti biztonsági besorolást érnének el, illetőleg, hogy egyedül a FAKRO ablakok rendelkeznek legalább III. szintű biztonsági osztállyal!"

Fenti magatartásával a FAKRO Magyarország Kft. valószínűsíthetően megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grt.) 12 §-a (1) bekezdésének rendelkezéseit, amely szerint tilos a megtévesztő reklám.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. augusztus 7.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu