Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult az Idealbody ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-093/2009. ügyszámon eljárást indított az Idealbody Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának valószínűsíthető megsértése miatt.

A GVH 2009. július 14-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Idealbody Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Idealbody) ellen, mert nevezett vállalkozás az általa forgalmazott Turbó-Diéta fehérje turmixpor kapcsán valószínűsíthetően megalapozatlanul állítja, hogy a termék alkalmazásával rövid idő alatt tartós súlycsökkenés érhető el a jojó-hatás elkerülésével úgy, hogy kizárólag testzsírból történik a fogyás. Feltételezhetően nem megalapozottan tünteti fel a termékkel elérhető testsúlycsökkenés várható mértékét, valamint vélhetően megalapozatlanul utal a termék hirdetéseiben arra, hogy egyes hírességek is a termék segítségével fogytak, továbbá valószínűsíthetően megalapozatlanul alkalmazza az "Európa slágerfogyókúrája" állítást.

Az Idealbody fenti magatartásával, a 2008. szeptember 1-jét megelőző időtartam tekintetében valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) III. fejezetének rendelkezéseit, és az ezt követő időszak során közzétett tájékoztatások tekintetében pedig feltételezhetően megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. §-ának (1) bekezdését.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. július 29.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu