Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Gastroyal ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-089/2009. ügyszámon eljárást indított a Gastroyal Food Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. július 7-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Gastroyal Food Kft. (Gastroyal) ellen, mert az általa forgalmazott fogyókúrás étrendek kapcsán valószínűsíthetően megalapozatlanul tünteti fel az elérhető testsúlycsökkenés várható mértékét, továbbá megalapozatlanul alkalmazza a "minden idők nyolc legjobb fogyókúrája" állítást. Ezen felül feltételezhetően nem helytállóak a "Turbó fogyókúra" elnevezésű fogyókúrás étrend reklámozása során a "fogyaszt, lúgosít, méregtelenít" és "a tavasz legsikeresebb fogyókúrája" állítások sem.

A Gastroyal fenti magatartásával valószínűsíthetően megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. §-ának (1) bekezdését, és ezzel megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdését.

A vizsgálattal érintett időtartam a fogyókúrás étrendek forgalmazásának megkezdésétől az eljárásindítás napjáig tart.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. július 17.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu