Megtévesztő volt a Normaflore reklám

A SANOFI-AVENTIS Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (SANOFI) nem az engedélyezett alkalmazási eljárás alapján mutatta be a Normaflore készítményt - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A vállalkozás a 2012. június 1. és 2012. július 27. között a Normaflore készítményét a nyomtatott sajtóban, a honlapján és egyéb online felületeken népszerűsítette. A hirdetésekben kiemelt üzenetként jelent meg, hogy a Normaflore kapszula a hasmenés okát is megszünteti, valamint segíti a vitaminhiány megszűnését, különböző vitaminokkal tölti fel a szervezetet és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás a hirdetésekben a gyógyszert nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be, mivel az alkalmazási előírás nem tartalmaz arra vonatkozó terápiás javallatot, hogy a kapszula megszünteti a hasmenés okát és a vitaminellátással kapcsolatban csak azt tartalmazza, hogy különösen B-vitamin termelésére képes. A Normaflore készítmény a Bacillus spóra mellett segédanyagokat is tartalmaz, így valótlan információ jelent meg a termék összetételével kapcsolatban is.

A vállalkozás a fenti tájékoztatásaival megtévesztésre alkalmas kereskedelmi gyakorlatot tanúsított és nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be a Normaflore kemény kapszulát, ezért 2.500.000 Ft bírságot szabott ki a hivatal.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-82/2012.

Budapest, 2013. október 15.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő