A piaci versenyről egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal vezetője

A villamosenergia-, földgáz-, illetve közmű-szolgáltatással kapcsolatos hatósági feladatokról egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Az energetikai és közmű szektor felügyelete mindkét szervezet számára fontos feladat. A piaci verseny tisztaságának megőrzése, és a fogyasztók érdekében a két szervezet együttműködik.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyik kiemelt feladata a piaci verseny élénkítése. Ennek kedvező a hatása a szabadpiacon vételező fogyasztókra, mivel az árak csökkenését eredményezi. A villamos energiáról-, és a földgázellátásról szóló törvények értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal versenypiaci elemzést végez és a rendelkezésre álló eszközökkel erősíti a nem lakossági a fogyasztókért folytatott versenyt. A Gazdasági Versenyhivatal a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme érdekében szankcionálja a versenyellenes magatartásokat, illetve felügyeli a szabályok betartását.

Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a találkozón elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, míg a nagyfogyasztók esetében igen intenzív a verseny, addig a kisebb fogyasztóknál ez kevésbé jellemző. Éppen ezért nagyon fontos a MEKH piacszabályzó munkája. "A nemzetgazdaságilag meghatározó szereppel bíró kis- és középvállalkozások érdekeit képviselve kiemelten fontos, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a rendelkezésére álló eszközökkel ösztönözze a versenyt, illetve megvédje a fogyasztókat a kiszolgáltatott helyzettől" - hangoztatta az elnök.

Dr. Juhász Miklós a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a találkozón hangsúlyozta, hogy a versenyhatóság - a szabályozó hatóság hatáskörének, így többek között a jelentős piaci erejű szolgáltatókra vonatkozó szabályok érvényesítésére vonatkozó hatáskör tiszteletben tartása mellett - fellép az energiapiacokon a gazdasági erőfölénnyel való visszaélések és a versenykorlátozó megállapodások gyanúja esetén. A versenyhatóság feladatait a szabályozó hatósággal való szoros együttműködésben tudja hatékonyan ellátni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal együttműködésének részleteit - a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően - a hatóságok közötti megállapodás rendezi. A találkozón a két hatóság elnöke célul tűzte ki a 2005-ben megkötött együttműködési megállapodás felülvizsgálatát a szektort érintő ágazati felügyeleti, illetve versenyhatósági feladatokban történő együttműködés hatékonyságának növelése érdekében.

Budapest, 2013. július 18.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő