Nyomtatható verzió PDF formátumban

30 millió forintos eljárási bírság az Auchan-nak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 30 millió forint eljárási bírságot szabott ki az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re, mert a vállalkozás többszöri felszólítás ellenére is megtagadta a GVH által kért adatok szolgáltatását.

A GVH idén februárban indított eljárást az Auchan ellen, mert a vállalkozás reklámkiadványában "Auchan Hungarikum" szlogennel olyan termékek jelentek meg, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe. A szlogennek a magyar népi motívumokkal való együtt alkalmazása - valószínűsíthetően tévesen - azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy 100%-ban magyar terméket vásárol, azonban e termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.

Az eljárás során a GVH a tényállás feltárása érdekében adatszolgáltatásra kötelezte az Auchant, amelynek azonban ismételt felszólítás ellenére sem tett eleget, ezért a vizsgáló 500.000 Ft eljárási bírságot szabott ki a vállalkozásra. A Versenytanács az Auchan által kezdeményezett jogorvoslati eljárásban megállapította, hogy a vállalkozás olyan alaptalan hivatkozásokkal akadályozza a vizsgálatot és a tényállás feltárását, amely az Auchan árbevételével sokkal inkább arányban álló eljárási bírság kiszabását indokolja.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-17/2011.

Budapest, 2011. augusztus 22.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu