Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a NORDIC Beteiligungs GmbH irányításszerzését az UTA Pharma Beteiligungs GmbH felett

A Nordic Beteiligungs GmbH 2010. július 23-án nyújtotta be kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz, melyben az UTA Pharma Beteiligungs GmbH feletti irányításszerzés engedélyezését kérte. A GVH a felek tevékenységei közötti kapcsolatok és az összefonódó vállalkozások piaci súlya miatt részletes vizsgálatot folytatott a tranzakció hatásainak értékelése érdekében.

A NORDIC Beteiligungs GmbH egy holding társaság, mely Magyarországon tevékenységet nem végez, azonban a vállalkozáscsoportjába tartozik a PHOENIX Pharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. (Phoenix), hazánk egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedője, amely a tranzakciót megelőzően közvetlenül nem volt jelen a gyógyszer-kiskereskedelemben. Létrehozott azonban egy gyógyszertári szövetséget (Szimpatika-program), melynek több száz patika tagja. Az együttműködés értelmében különféle kedvezményeket, illetve szolgáltatásokat nyújt a programban résztvevő gyógyszertáraknak, de azok működésére, tevékenységére nem gyakorol meghatározó befolyást.
Az UTA Pharma Beteiligungs GmbH ugyancsak egy Magyarországon tevékenységet nem végző holding szervezet, mely irányítja a magyar gyógyszertári piac meghatározó szakmai befektetőjét, a PHARMANOVA Vagyonkezelő Zrt.-t (Pharmanova). A Pharmanova működteti a legnagyobb magyarországi gyógyszer-kiskereskedelmi (patika-) hálózatot.
Tekintettel arra, hogy az összefonódásra irányuló kérelmet a gyógyszerkereskedelmet érintő tevékenységre vonatkozó jogszabályok módosítását megelőzően nyújtották be, a Versenyhivatal a benyújtás időszakában hatályos jogszabály alapján járt el.
A Phoenixet és a Pharmanova-t érintő tranzakció kapcsán a GVH elsősorban a vertikális hatások vizsgálatát látta szükségesnek, tekintettel arra, hogy a Phoenix a gyógyszer-nagykereskedelemben, a Pharmanova pedig az erre épülő gyógyszer-kiskereskedelemben van jelen, és saját piacaikon mindketten jelentős szereplők. A GVH eljárásában mind a nagykereskedelmi, mind a kiskereskedelmi elzárkózás lehetőségét elemezte. A részletes közgazdasági vizsgálat alapján a GVH megállapította, hogy a fúziót követően nem várható káros versenyhatások kialakulása, ezért az összefonódást engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-71/2010 .

Budapest, 2011. június 10.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Gondolovics Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu