Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nyilvános konzultáció az ECN Fúziós Munkacsoport "Külső legjobb gyakorlatok" c. dokumentumáról

Az Európai Versenyhálózat (ECN) keretein belül működő Ad Hoc Fúziós Munkacsoport felállításáról az EU tagállamainak versenyhivatali hivatalvezetői 2009. október 13-i ülésén hoztak döntést. A munkacsoport a tapasztalatcsere, valamint a nemzeti hatóságok és az EU közötti további együttműködés és konvergencia elősegítésének céljával jött létre, mely nem az esetlegesen szükséges jogszabályi változtatások megvitatásának fóruma, hanem a jelenlegi szabályozáson belül a hatékonyabb közös munkát célozza.

A hivatalvezetők 2010. november 16-17-i ülésének döntése állandósította az ECN Fúziós Munkacsoportot.

A Fúziós Munkacsoport tagjai közötti együttműködés legfontosabb területei a következők:

  • az ún. ECA - értesítők (ECA-notice) továbbfejlesztése, amelyek elsődlegesen a fúziós ügyek tagállamoktól a Bizottsághoz történő esetleges áttételének előzetes koordinálását szolgálják,

  • az információcsere lehetősége (különös tekintettel a bizalmas információkra),

  • valamint a soft law dokumentumok kidolgozása a hatékonyabb együttműködés elősegítésének céljából.

Ez utóbbi cél megvalósítása során a munkacsoport megkezdte egy, a szakmai nagyközönségnek szóló ("external best practices") dokumentum kidolgozását, amely egyrészről a tagállami hatóságok együttműködésére, másrészről pedig a koncentrációban részes feleknek a versenyhatóságokkal való együttműködésére vonatkozóan tartalmaz iránymutatást.

A dokumentum szövege a közelmúltban elkészült, 2011. április 28-án pedig megjelent a Bizottság honlapján nyilvános konzultáció céljából. A dokumentum az alábbi linken keresztül érhető el a Bizottság honlapján: http://ec.europa.eu/competition/consultations/2011_merger_best_practices/index_en.html

Az elkészült dokumentum tartalmával, szövegezésével kapcsolatban az érdeklelteknek 2011. május 27-ig van lehetőségük eljuttatni véleményüket a Bizottsághoz a fenti linken keresztül. Ezt követően a beérkezett javaslatok figyelembe vételével a munkacsoport véglegesíti a dokumentum szövegét, amely a jelenlegi tervek szerint még az idén megkaphatja az ECN hivatalvezetőinek a jóváhagyását.

Ha Ön élni kíván a hozzászólás lehetőségével, akkor a bizottsági honlapon jelzett formában kifejtheti a véleményét, közvetlenül a Verseny Főigazgatóság részére.

Amennyiben kérdésük merülne fel a Külső legjobb gyakorlatok dokumentum szövegével kapcsolatban, úgy kérem forduljanak az ECN Fúziós Munkacsoport GVH-s képviselőjéhez, dr. Nagy Arankához ( NAGY.Aranka@gvh.hu , 472 8956).

Budapest, 2011. április 28.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu