Közlekedési cégek kartellgyanúban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010. április 27-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a COLOR TOURS Idegenforgalmi és Szállítmányozó Kft., a Kontakt-Busz Közlekedési Tanácsadó és Szolgáltató Kft., valamint a T & J Busz Projekt Kft. székhelyén.

A GVH rendelkezésre álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy az eljárás alá vont vállalkozások előzetesen tárgyaltak és megállapodtak a Volánbusz Zrt. által 2007-2009. években, jellemzően a -Menetrendszerű, közforgalmú autóbuszvonalak alvállalkozásba adása- tárgyában kiírt közbeszerzési eljárásokban követendő pályázói magatartásokról. A feltételezett megállapodások kiterjedtek az egyes közbeszerzések várható nyerteseiről szóló egyeztetésekre és ezzel együtt az egyes közbeszerzési pályázatokra benyújtandó pályázói árakra, illetve a pályázatok során követendő magatartásokra.

A GVH feltételezi továbbá, hogy ezen magatartások magasabb szolgáltatási ár elérését eredményezték a megállapodásban résztvevő és így adott közbeszerzésen nyertessé váló vállalkozások számára.

A GVH gyanúja szerint az eljárás alá vontak megsértették mind a magyar, mind a közösségi versenyszabályozás versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit, ezért a versenyhatóság kettős jogalapon folytatja le eljárását.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-34/2010.

Budapest, 2010. április 27.

További információ a sajtó számára:
ZENISEK Andrea
email: sajto@gvh.hu