Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nem gyógyít a Med-Colour fényterápiás eszköz

Az általa kínált fényterápiás eszköznek gyógyhatást tulajdonított, ám állítását nem tudta igazolni a Meditens Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra és eltiltotta a jogsértés folytatásától. A cégnek honlapján fél éven át hozzáférhetővé kell tennie a versenyhatóság döntését.

A Meditens Hungary Kft. 2001 tavaszától forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. Az eszközről a Hálózat televízión keresztül, szórólapokon, internetes honlapján, DVD-n, a készülék felhasználói kézikönyvében és használati utasításában olyan állításokat tett közzé, amelyek szerint a készülék alkalmas:

  • betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, kezelésére és utókezelésére

  • testi és lelki sérülések kezelésére

  • kozmetikai kezelések hatásfokának növelésére

  • méregtelenítésre

  • külső megjelenés kedvező befolyásolására, fogyasztásra

  • az értelmi képességek kedvező befolyásolására

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH-nak nem az a feladata, hogy a különböző hatóságok által lefolytatott vizsgálatokat megismételve vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le a termék emberi egészségre gyakorolt hatását illetően. A Meditens Kft. kötelessége állításai valóságtartalmának igazolása. A vállalkozás azonban nem igazolta a tájékoztatásainak részét képező tényállításokat, továbbá illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét, engedélyét sem csatolta. Emiatt a GVH szerint megállapítható, hogy a Meditens Kft. valótlanul állította, hogy a Med-Colour készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas annak elhallgatása, hogy a gyógyhatású terméket, orvostechnikai eszközt az arra hivatott szakhatóság nem vizsgálta, ha közben a termékről a vállalkozás azt állítja, hogy használatának gyógyhatása van. Függetlenül ugyanis attól, hogy van-e egy terméknek gyógyhatása, vagy nincs, a GVH szerint a fogyasztók más döntést hoznának ha tudnák, a terméket arra hivatott szakhatóság a hatás vagy az alkalmasság szempontjából megvizsgálta-e vagy sem és milyen véleményt alkotott. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a készüléket szakhatóság a gyógyhatás, vagy bármilyen hatás megléte szempontjából nem vizsgálta.

Ugyancsak a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, amikor a Meditens Kft. az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik a használati utasításban. Az ORKI valóban kiadott szakvéleményt. A szakvélemény azonban azt nem tartalmazza, hogy a készülék orvostechnikai eszköz lenne, vagy hogy gyógyhatású lenne a használata. A szakvélemény alapján a tájékoztatásban megfogalmazott pozitív hatások meglétére nem lehet következtetni, sokkal inkább azok hiánya valószínűsíthető.

Mindezek miatt a GVH megállapította, hogy a Meditens Kft. 2005-től 2008. augusztus 31-ig megtévesztette a fogyasztókat, 2008. szeptember 1-től 2008. december 31-ig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozásnak 10 millió forint bírságot kell fizetnie. A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek bizonyult, hogy a megtévesztő tájékoztatások sérülékeny fogyasztói körnek szóltak, hosszú időn át széles körben elérhetőek voltak és közzétételük jelentős összegeket emésztett fel. Enyhítő körülménynek bizonyult, hogy az eljárás megindulásakor a Meditens Kft. azonnal változtatott tájékoztatási gyakorlatán.

A versenyhatóság a vállalkozást a jogsértő magatartás folytatásától eltiltotta és kötelezte arra is, hogy a határozat kézhezvételét követően 30 napon belül internetes honlapján fél éven át tegye közzé a GVH határozatát.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-147/2008.

Budapest, 2010. március 9.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu