Nyomtatható verzió PDF formátumban

Október óta vizsgálja a GVH a Capital Partners ügyeit

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. október vége óta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt más vállalkozásokkal együtt vizsgálja a Capital Partners a.s. nevű vállalkozást. Az ügyben döntés ezév első félévében várható.

A GVH 2009. október 26-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Capital Partners a.s. ellen. A vizsgálat érinti a vállalkozás szolgáltatásainak értékesítését végző Afin Hu Kft-t és az Oceangate Securities Kft-t, valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft-t is.

A versenyhatóság szeretné tisztázni:

  • Jogszerűen keresték-e többször telefonon az ügyfeleket a Capital Partners a.s. szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok megküldése céljából. A gyanú szerint például a fogyasztók elérhetőségeinek letiltására (a további megkeresések kiküszöbölése céljából) nem alakult ki megbízható rendszer.

  • Mennyire volt pontos és áttekinthető a Capital Partners a.s., az Afin Hu Kft. és az Oceangate Kft. működése, kapcsolatrendszere. Ezen belül például az ügyfelek tájékoztatást kaptak-e a függő ügynöki státusz jogi szabályozásáról, a befektetési szolgáltatási tevékenység közvetítésének szabályairól, a szolgáltatás kapcsán hatáskörrel rendelkező felügyeleti szervről, a szerződésekre irányadó jogrendről.

  • A Capital Partners a.s. szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket- A GVH tudomására jutott ugyanis, hogy a Capital Partners a.s. függő ügynökei a hazainál jóval magasabb bizományosi díjat számítanak fel, a "tőkepiaci profizmusra" hivatkozva. Ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyfelek nem realizáltak nyereséget. A munkatársak megfelelő ismeretek nélkül, bizonytalan eseményeket biztosként feltüntetve, magyar nyelvű írásbeli tájékoztató nélkül tevékenykedtek.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-131/2009.

Budapest, 2010. február 24.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu