Nyomtatható verzió PDF formátumban

GVH bírság igazolatlan piacelsőségi állítások miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt 4 millió forintra bírságolta az Autocentrum AAA Auto Gépjármű-kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A vállalkozás reklámjaiban olyan piacelsőségi állításokat tett, amelyeket nem sikerült hitelt érdemlő adatokkal alátámasztania.

A GVH észlelte, hogy az autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozás a magyar piacon történő megjelenése óta piacelsőségi állításokat fogalmaz meg reklámjaiban. Például az Autocentrum AAA Auto Kft. rendszeresen a "Közép-Európa legnagyobb használtautó kereskedése"-ként hirdette magát. A versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a reklámot észlelő ügyfelek a magyar vállalkozásra értik az állítást, nem pedig a több országban jelen lévő AAA Auto vállalatcsoport egészére, így ez a szlogen a GVH megítélése szerint alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A társaság másik szlogenje ("a lehető legmagasabb árakat fizetjük") ugyanakkor azt sugallta a fogyasztónak, hogy autójáért az AAA Autónál többet kap, mint amennyit bármelyik más kereskedő fizetne egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező gépkocsiért. Ezt az állítást nem igazolta a vállalkozás, mivel csak azt kívánta közölni a potenciális vásárlókkal, hogy a szokásos objektív körülményeken túl további esztétikai szempontokat is figyelembe vesz az általa megvásárolt autók vételárának kialakítása során.

Az állítást megfogalmazó reklámozónak már az állítás közzétételekor rendelkeznie kell az állítás valódiságát alátámasztó bizonyítékokkal - hívja fel a figyelmet a GVH. A fogyasztóknak eljuttatott információk valóságtartalmát pedig minden esetben a közreadójának kell igazolnia. A döntésben a versenyhatóság 4 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az Autocentrum AAA Autó Kft.-t, mivel a "Közép-Európa legnagyobb használtautó kereskedése" és "a lehető legmagasabb árakat fizetjük" szlogenek valóságát nem tudta megfelelően igazolni.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-34/2007.

Budapest, 2007. július 6.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu