Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

A Gazdasági Versenyhivatal Sajtóközleménye az E.on Ruhrgas AG MOL Rt. gázüzletága feletti, az Európai Unió Bizottsága által engedélyezett irányításszerzéséről (COMP/M.3696)

Az E.on Ruhrgas AG irányításszerzését a MOL Földgázellátó Rt., a MOL Földgáztároló Rt. felett az Európai Unió Bizottsága feltételekkel jóváhagyta. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) üdvözli az EU Bizottság döntését az ügyben. A GVH sokat dolgozott azon, hogy a magyarországi földgázpiacon megmaradjanak, illetve megteremtődjenek azok a körülmények, amelyek hosszú távon is lehetővé teszik a verseny kialakulását, megerősödését és fejlődését. A Bizottság teljes mértékben elfogadta azokat, a GVH által tett észrevételeket és javaslatokat, amelyeket az ügy kapcsán a verseny kialakulása érdekében tett.

A verseny hosszú távú biztosítása érdekében a Bizottság öt feltételhez kötötte az engedélyét. Az öt feltétel röviden a következőképpen foglalható össze:

  • 1.

    tulajdonosi szétválasztás, amely szerint a MOL Rt. eladja a MOL Földgáztároló Rt-ben és MOL Földgázellátó Rt-ben az eredeti tervek szerint megmaradó 25%+1 részvény részesedését

  • 2.

    a MOL Rt. számára az E.on és közötte kötött megállapodásban biztosított volt egy put opció, mely szerint 2 éven belül felhívhatja az E.on-t a MOL Földgázszállító Rt. 25% +1 részvény vagy 75% -1 részvény megszerzésére. A feltétel szerint kizárólag a 75%-ra nézve gyakorolhatja az opciós felhívást a MOL, vagyis az ügylet mindenképp versenyhatósági kontroll alá esik

  • 3.

    "gas release" program megvalósítása, ami azt jelenti, hogy az E.on Ruhrgas AG egy meghatározott ideig bizonyos mennyiségű földgázt köteles értékesítésre felajánlani a földgázpiacon

  • 4.

    "szerződés release" program megvalósítása, ami a hazai kitermelésű földgáz szabad piacra vitelét segíti elő

  • 5.

    a tárolókhoz való hozzáférés során az E.on vállalja, hogy szabályozott árakon és feltételekkel biztosít hozzáférést a tárolókhoz.

A GVH reméli, hogy az EU Bizottság határozatában az ügyre szabott feltételek megvalósulása és a magyar szabályozás által már megvalósított és a jövőben kialakítandó kedvező körülmények együttes hatására a földgázpiacon a verseny viszonyai megerősödhetnek.

Budapest, 2005. december 21.

Gazdasági Versenyhivatal
Főtitkárság Kommunikációs Csoport

További információ:
Baráth Erika
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8985
email: BARATH.Erika@gvh.hu
http://www.gvh.hu