Nyomtatható verzió PDF formátumban

Gazdasági Versenyhivatal közleménye

GVH jogsértés megállapításával zárta le a fűszerpaprika ügyet

A Versenytanács a Házi Piros Paprika Kft.-t 6 millió forint, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt.-t 3 millió forint, a Kalocsa Fűszerpaprika Rt.-t 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, mert a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolásban hozták forgalomba fűszerpaprika-őrlemény termékeiket.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Házi Piros Paprika Kft., a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt., a Kalocsa Fűszerpaprika Rt., a Naturalpár Kft. és a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indított eljárásban megállapította, hogy a Házi Piros Paprika Kft. a 2003. és a 2004. évben, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. és a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. a 2004. évben a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolásban hozta forgalomba azon fűszerpaprika-őrlemény termékeit, amelyek külföldről származó őrleményt is tartalmaztak.
A termékcsomagolások vizsgálata során a Versenytanács megkülönböztette a fogyasztók két körét, az ipari fogyasztókat (jellemzően húsipari vállalkozások és fűszerkeverék-gyártók tartoznak ide) és a "kisfogyasztókat". A lakosság fűszerpaprika vásárlásánál döntő jelentőséggel bír, hogy egy fűszerpaprika-őrlemény kizárólag Magyarországon vagy máshol termett paprikából készül-e. A lakosság esetében így megtévesztésre alkalmas, ha a termék csomagolásán nem kerül megfelelően feltüntetésre, hogy az nem csak Magyarországon termett fűszerpaprikából készült.
A Versenytanács a Házi Piros Paprika Kft.-t 6 millió forint, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt.-t 3 millió forint, a Kalocsa Fűszerpaprika Rt.-t 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A bírság összegének megállapítása során a Versenytanács figyelemmel volt a vállalkozások jogsértő magatartásából származó bevételére, ennek az összes, fűszerpaprika-őrlemények értékesítéséből származó bevételhez való arányára. A Házi Piros Paprika Kft. esetében a Versenytanács arra is tekintettel volt, hogy a cég a termékek egy részénél kísérletet tett a fogyasztók import tartalomról való tájékoztatására.
A fűszerpaprika-őrleményt import tartalommal csak ipari felhasználók számára értékesítő Naturalpár Kft-vel és Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft-vel szemben a versenyfelügyeleti eljárást megszüntetésre került.

Budapest, 2005. május 10.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191
email: HORVATH.Anita@gvh.hu
http://www.gvh.hu