Sajtóközlemény

MEDICO UNO Gyógyszerkereskedelmi Rt. Fogyasztó megtévesztése

A Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást MEDICO UNO Gyógyszerkereskedelmi Rt. a "Humana 2" és "Humana3" elnevezésű csecsemőtápszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója ellen

Az eljáró versenytanács megállapította, hogy a MEDICO UNO Rt. az eljárással érintett, prebiotikumot tartalmazó termékeinek reklámozása során a prebiotikus összetevőnek tudományosan nem kellően igazolt hatásokat tulajdonított, amely magatartás alkalmas a fogyasztók megtévesztésére A GVH Versenytanácsa az eljárás alá vont vállalkozást a további jogsértő magatartás folytatásától eltiltotta, valamint ezzel egyidejűleg 10.000.000,- Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A vállalkozás a csecsemőtápszerek csomagolásán, valamint a "Humana 2" termékmintáján feltüntetett termékjelzéseken, továbbá a megjelent hirdetésekben a termékeit úgy reklámozta, hogy a tápszerek prebiotikus rostokat tartalmaznak. A hirdetések legfőbb célja annak tudatosítása volt, hogy a tápszerekben megtalálható prebiotikum - számos egyéb kedvező tulajdonsága mellett - olyan kedvező hatással rendelkezik, amelynek révén erősíti a szervezet immunrendszerét.

A GVH Versenytanácsa határozatában - többek között - rámutatott, hogy a fogyasztó megtévesztése megvalósul, ha a terméknek olyan tulajdonságot, hatást tulajdonítanak, amelynek tudományos bizonyítottsága nem áll fenn. Versenyjogi szempontból tehát nem minősül a fogyasztó megfelelő tájékoztatásának, ha termék felhasználására, pozitív jellemzőire vonatkozó megállapítások a fogyasztó részéről nem ellenőrizhetőek, illetőleg azok valóságtartalma nem ítélhető meg számára.

Azoknak a tudományos részeredmények tényként való közlése sem elfogadható, amelyek a tudomány szempontjából nem bírnak teljes körű bizonyítottsággal.

A GVH Versenytanácsa úgy ítélte meg, annak ellenére, hogy a tápszerek forgalomba hozatala során nem feltétel a tudományos igazoltság, a termék kedvező tulajdonságainak hangsúlyozása, reklámozása esetén szükséges elvárás a termék forgalomba hozója, gyártója részéről, hogy termék tulajdonságainak megfelelő szakmai-tudományos igazoltságát adja.

Budapest, 2004. május 4.

dr. Horváth Anita
sajtófőnök sk.