Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A versenytanács döntése a gyógynövények csomagolásjelzésével kapcsolatban

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2004. augusztus 5-én tartott tárgyalásán a Fitopharma Gyógynövény Forgalmazó és Élelmiszer Előállító Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalma miatt indult eljárásban megállapította a jogsértést, és a vállalkozást 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A gyógynövények forgalmazásának engedélyezési eljárása eltér attól függően, hogy a gyógynövény hatóanyag hordozó részei milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A jogszabályok 200 fajta gyógynövény forgalmazását teszik lehetővé. A gyógyhatású anyagok, készítmények forgalmazásához az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyezése szükséges. A csomagoláson a gyógyhatás jellegére is utalni kell. A Gyógynövény Kutató Intézet Rt. (GYNKI) minősítési engedélye kell a gyógyfüvek, olajok forgalomba hozatalához, amely igazolja a növények, és növényi származékok gyógynövény jellegét. Gyógynövény csak előre kiszerelt, jellegének megfelelően zárt csomagolásban hozható forgalomba.
A Fitopharma Kft. olyan termékeket hoz kiskereskedelmi forgalomba, melyek vásárlásakor a csomagolás jelzésein nem kell feltüntetni a gyógyhatás jellegét. A GYNKI engedélyezést megkerülve a Phitopharma Kft. 32 fajta, kiskereskedelmi forgalomba egyáltalán nem is hozható növénnyel kereskedett, és 54 féle olyan növényt hozott forgalomba, melyek élelmiszer boltban nem értékesíthetőek. A GYNKI engedélyezés hiányát a Fitopharma Kft. úgy kerülte meg, hogy termékein a termék jellegéhez nem tartozó engedélyszámot tüntetett fel. Azt a hamis látszatot keltve, hogy a termék a megfelelő minősítésen átesett. A Versenytanács a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott bírságon kívül megtiltotta a félrevezető engedélyszám használatát mind a 86 növény vonatkozásában.

Budapest, 2004. augusztus 10.

Dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191