Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Jogsértést állapított meg a Gazdasági Versenyhivatal a Macskakarom hirdetése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy az OMKER Orvosi Műszerkereskedelmi Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy Vibe Una de Gato, magyar nevén Macskakarom, gyógyszernek nem minősülű gyógyhatású termékének szórólapjain és a termék tájékoztatójában valótlant állított a termék gyógyhatásával kapcsolatban.

A vállalkozás a terméket hirdető szórólapokon és a termékismertetőben a macskakaromnak gyulladásgátló, fehérvérsejt aktiváló és daganatgátló hatást tulajdonított. A Versenytanács az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) véleményére támaszkodva állapította meg, hogy a gyulladásgátló hatással és a fehérvérsejt aktiváló hatással kapcsolatban a tájékoztatás nem egyértelmű és hiányos. A macskakarom daganatgátló hatásának közlését a Versenytanács jogszerűtlennek találta, mivel a tumorsejtek szaporodásának fékezését tudományos bizonyossággal igazolt vizsgálatok alapján lehet a fogyasztókkal közölni.
A Versenytanács a hirdetések piacra gyakorolt hatását jelentéktelennek minősítette, így jogsértés megállapítása mellett a bírság kiszabását mellőzte.

Budapest, 2004. július 19.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök