Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A lakáshitelezésre irányuló ágazati vizsgálat indításáról

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke 2004. július 9-én ágazati vizsgálat indításáról határozott a (jelzálogfedezetű) lakáshitelezéssel kapcsolatos hitelintézeti gyakorlat (hitelezési feltételek, kondíciók, költségek, hitelbírálat, értékbecslés, vételi opció, ügyféltájékoztatás) verseny szempontjából történő megalapozott értékelése, minősítése érdekében.

A GVH rendelkezésére álló információk alapján felmerült, hogy a vizsgált ágazatban korlátozódhat, illetve torzulhat a hatásos verseny kibontakozása, megvalósulása. A hitelezési feltételekkel kapcsolatos információk tartalmával és időbeni megismerhetőségével kapcsolatban jelentős mértékű fogyasztói problémák jeletkeztek. A hitellel kapcsolatos hitelintézeti biztosítékigények hasonlóan nagy mértékének indokoltsága, a túlbiztosítás általánosan felmerülő lehetősége felveti a verseny korlátozottságának gyanúját. Az ingatlan értékbecslésének, a jelzálogjog és vételi opció alkalmazásának gyakorlatát, ennek verseny szempontjából történő megalapozott értékelését, minősítését egy vizsgálat alapján lehetséges elvégezni.
Az ágazati vizsgálat egy olyan általános tájékozódásra szolgáló eszköz, amely a különféle piaci történések megalapozott versenyszempontú értékelését, s erre alapozva az esetlegesen szükséges GVH intézkedések, kezdeményezések megtételét biztosíthatja. Az ágazati vizsgálat indítására a versenytörvény (1996. évi LVII. törvény 36/A. § (1) bekezdése) hatalmazza fel a GVH elnökét. Az ágazati vizsgálat nem konkrét vállalkozások ellen irányul, nem versenyfelügyeleti eljárás, amely egy vállalkozás konkrét magatartásának megítélésére szolgál, célja a piaci folyamatok átfogó megismerése, értékelése.
Az ágazati vizsgálat során a GVH információkat és véleményeket kér az ágazat különféle szereplőitől, majd elemzi és értékeli a kapott információkat. A vizsgálat mérteteit jellemzi, hogy a GVH 41 hitelintézetet kötelezett információszolgáltatásra. Az ágazati vizsgálat első eredményei 2004. decemberében várhatók.

A jelenlegi a GVH harmadik ágazati vizsgálata, az első ilyen eljárást a hivatal a mobiltelefon szektorban folytatta le, az a vizsgálat 2001. májusában indult és 2002. novemberében ért véget. A vizsgálat eredményeit a hivatal jelentésben tárta a nyilvánosság elé. A jelentés elérhető a GVH honlapján. A második - szintén ez évben kezdődött - eljárás a villamosenergia ipari ágazatot vizsgálja jelenleg is.
A lakáshitelezési gyakorlat szakmai értékelésében a GVH a rendelkezésre álló keretek között együttműködik a PSZÁF-fal és megkeresi az MNB-t is.

Budapest, 2004. július 15.

Elnöki Titkárság

További információ:
Dr. Horváth Anita
Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191
email: HORVATH.Anita@gvh.hu
http://www.gvh.hu