Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A GVH 10 milliós bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztésére alkalmas csomagolás miatt a ZOTT Kft.-re

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a ZOTT Hungária Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a csokoládés, mogyorós "Zott Monte" és vaníliás "Zott Monte" tejdesszert termékek csomagolásán arról adott tájékoztatást, hogy az "a leginkább megfelelő termék a gyermekek számára".

A Versenytanács a vállalatot 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A bírság meghatározásakor a Versenytanács egyebek között súlyosbító körülményként értékelte, hogy a 2003. évben egy olyan televíziós reklámmal kapcsolatban marasztalta el a ZOTT Hungária Kft-t, amely szintén a piacon lévő összes versenyző termékkel szemben fogalmazott meg jogsértő állítást
A termékek csomagolása azt az üzenetet közvetítette a fogyasztók felé, hogy a termékek kiemelkednek a versenyző termékek köréből, méghozzá azért, mert tartalmuk más termékekhez viszonyítottan a legmegfelelőbb a gyerekek számára. Az abszolút elsőbbséget kifejező felsőfokú jelző, jelölés esetében a jelző, jelölés megalapozottságát a vállalkozásnak valamennyi versenytárssal, illetve versenyző termékkel szemben bizonyítania kellett volna. Jogsértést követ el a vállalkozás, ha magáról vagy termékéről olyan felsőfokú jelzőt állít, amelyet nem tud hitelt érdemlően, objektív módon bizonyítni.
Az elsőbbségi állítás helytállóságát a ZOTT Hungária Kft. nem bizonyította.
A Versenytanács a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől megtiltotta, azaz a vállalkozás az ekkortól forgalomba kerülő csokoládés, mogyorós "Zott Monte" és vaníliás "Zott Monte" tejdesszert termékeinek csomagolásán nem szerepeltetheti "a leginkább megfelelő termék a gyermekek számára" állítást, a termékeket ilyen csomagolásban nem hozhatja forgalomba.

Budapest, 2004. 06.03.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök