A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Versenyfelügyeleti eljárás a Kékkúti Ásványvíz Rt. ellen

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a Kékkúti Ásványvíz Rt. ellen, miután tudomására jutott, hogy az eljárás alá vont 2003 márciusától a "Theodora Kékkúti Ásványvíz"-zel megegyezően és azzal azonos grafikai megjelenésű és logoval ellátott címkével forgalmazza a Kereki-dülő közelében lévő kútból nyert "Theodora Kereki Ásványvíz"-et.

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a vállalkozás a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított a szénsavas "Theodora Kereki Ásványvíz" forgalomba hozatala során, amellyel egyidőben beszüntette a szénsavas "Theodora Kékkúti Ásványvíz" forgalmazását.

A szénsavmenetes és az enyhén szénsavas "Theodora Kékkúti Ásványvíz" és a más kútból nyert, eltérő ásványianyag-tartalmú szénsavas "Theodora Kereki Ásványvíz" külső megjelenése, a palackok címkéi összhatásának hasonlósága révén a korábban rendszeresen szénsavas "Theodora Kékkúti Ásványvíz"-et vásárló fogyasztók számára nem vált ismertté, hogy a szénsavas ásványvíz már nem a "Theodora Kékkúti Ásványvíz".

A GVH Versenytanácsa a jogsértő magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől számított két hónap elteltével megtiltja és 5.000.000 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalatot.

Budapest, 2004. március 23.

Elnöki Titkárság