A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

55 millió forintos bírság az Invitel Rt-nek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. (korábbi nevén Vivendi Telecom Hungary Rt.) ellen.

A GVH Versenytanácsa a 2004. március 11-én megtartott tárgyaláson megállapította az alábbiakat.

Az akció időtartama alatt az Rt. koncessziós területén élő lakossági előfizetők által a 2003. július 19. és 2003. augusztus 31. közötti időszakban hétvégenként és augusztus 20-án kezdeményezett, a primer körzeten belülre irányuló, ún. helyi és helyközi I. típusú hívásokért - azok hosszától függetlenül - egységesen bruttó 45 Ft-ot számított fel. Amennyiben az előfizető nem kívánt élni az akciós feltételekkel, a hétvégi akciós irányokba kezdeményezett hívásai előtt a 1767-es előhívószámot kellett tárcsáznia. Ebben az esetben a hívás díja a normál - az előfizető korábban választott díjcsomagja szerinti - díjszabás alapján került számlázásra.

A Versenytanács megállapította, hogy az Rt. széles körű kampánya ellenére, az előfizetők túlnyomó többsége, korábbi hívásszokásainak megfelelően viselkedve automatikusan nem tárcsázta az előhívószámot, holott nem kívánt élni az akció által kínált átalánydíj lehetőségével, hiszen a beszélgetések tényleges hossza számottevően rövidebb volt annál, amely mellett az előfizetőnek megérte volna az átalánydíj használata. Az Rt. az akció ideje alatt kezdeményezett hívásokért egységesen 45 forintot számlázott ki az előfizetőnek. A 45 forintban megállapított átalánydíj az Rt-nek 18 millió forint többletbevételt eredményezett ahhoz az állapothoz képest, amelyben az előfizetőknek az ezen időszak során lebonyolított hívásaikért a szerződésük szerinti díjcsomag alapján számlázott volna.

A fentiek szerinti ún. "45 forintos nyári akció" a Versenytanács határozata szerint gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősül, mert a szolgáltatásért felszámított díjat az Rt. tisztességtelenül állapította meg. Ez által nem csak indokolatlan előnyhöz jutott, de előfizetőit hátrányos feltételek elfogadására is kényszerítette.

A Versenytanács a bírság összegének megállapításánál alkalmazta a bírság megállapítása antitröszt ügyekben című, a GVH elnökének és a VT elnökének 2/2003. számú közleményében megfogalmazott azon bírságkiszabási elvet, miszerint ha egy jogsértéssel kapcsolatba hozható gazdasági előny számszerűsíthető, a bírság összegét a jogtalan előny háromszorosában kell meghatározni. (Említett közlemény 22. pont.) Ennek megfelelően az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt-t 55 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Budapest, 2004. március 16.

Elnöki Titkárság