Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Tízmilliós bírság a MATÁVKÁBEL TV Kft.-nek

A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a MATÁVKÁBEL TV Kft. ellen miután észlelte, hogy nevezett 2002. január 1-jétől jelentős mértékben megemelte a szolgáltatási díjakat és az egyes programcsomagok tartalmát az előfizetők hátrányára megváltoztatta.

A GVH versenytanácsa 2002. november 26-án meghozott határozatában megállapította, hogy a Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyes pontjaiban - a 7.2 és a 7.3 pontokról van szó - meghatározottakat számára egyoldalú előnyöket jelentő módon fogalmazta meg. E jogsértő szerződési kikötések feljogosították a Kft-t az egyoldalú áremelésre, a díjemelés feltételeinek meghatározására és értelmezésére, tovább a programcsomagok változtatására. A szolgáltatási díjak egyoldalú meghatározása lehetőséget teremtett arra, hogy a Kft. alapos ok nélkül emelje a díjakat. Az indokolatlan előny kikötésének lehetőségét megalapozza az is, hogy az ÁSZF nem biztosít kifogásolási jogot az előfizetőknek díjváltozás esetén.

A versenytanács fentiekre tekintettel 10 millió (azaz Tízmillió) forint bírság megfizetésére kötelezte a MATÁVKÁBEL TV Kft-t, egyben eltiltotta a jogsértő szerződési kikötések alkalmazásától. (A versenytanács határozatában kiemelte: döntő fontosságúnak tekinti a kábeltelevíziós vállalkozások és az előfizetők közötti információcsere és programegyeztetés intézményes formájának kialakítását.)

* * *

Megjegyzés: A mai napra (november 28.) kitűzött tárgyalások közül a versenytanács a Vj 39/2002-es ügy (UPC) tárgyalását december 05-én 15.00 órára, a Vj 48/2002-es ügy (Kábeltelevízió) tárgyalását pedig december 17-én 13.00 órára halasztotta.

Budapest, 2002. november 28.

Dr. Polgárdy Géza