Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Egymilliós bírság a Kraft Foods Kft-nek

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást a Kraft Foods Hungária Kft. ellen, miután azt észlelte, hogy 2002. tavaszán "Nyerjen egy 25 millió Ft-os házat!" elnevezéssel vásárlásösztönző nyereményjátékot szervezett, ám egyes részvételi feltételeket a fogyasztókkal nem megfelelően közölt.

A mai napon megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa megállapította, hogy az ügy szempontjából lényeges részvételi feltételeket (pld. 14. éves életkor, devizabelföldi, magyar természetes személy) csak a hivatalos játékszabályzat tartalmazott. Erre viszont a hozzáférhető szóróanyag nem irányította rá kellően a fogyasztói figyelmet, mert egyöntetűen arra utalt, hogy a részletek a szóróanyagokból vagy az információs telefonvonalon tudhatók meg.

A vagylagos megfogalmazásból nem következett, hogy a hivatalos játékszabályzat ismerete a részvétel érvényességének biztosítása érdekében szükséges és a fogyasztói mulasztás növeli az érvénytelen részvétel kockázatát.
A fogyasztómegtévesztésként értékelt magatartás miatt a versenytanács 1.000.000 - Ft, azaz Egymillió forint bírságot szabott ki.

Budapest, 2002. november 11.

Dr. Polgárdy Géza
sajtófőnök