Ma adták át a Nemzetközi Versenyhálózat (International Competition Network, ICN) és a Világbank Csoport (World Bank Group, Világbank) által meghirdetett versenykultúra-fejlesztési verseny díjait. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ún. Honorable Mention díjat kapott a tavaly bevezetett, anonim kapcsolat-felvételi rendszeréért, a Kartell Chat-ért.

A Világbank és az ICN az elmúlt évben (2015-2016) is meghirdette versenyét, amellyel növelni szeretné a versenyhatóságok szerepének jelentőségét a versenykultúra-fejlesztésben. A versenyre négy témában összesen 43 pályázat érkezett.

A GVH a „Verseny-reformok ösztönzése az állampolgárok és a civil társadalom bevonásával” kategóriában kapta a megtisztelő díjat.

A GVH a tavalyi év végén kommunikációs kampányt indított az engedékenységi politika népszerűsítésére „Nem marad köztetek” szlogennel. A versenyhatóság a kampány részeként indította el újszerű kapcsolat-felvételi rendszerét a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából.

A Kartell Chat zárt, védett rendszere egy egyszerű, anonim regisztrációval biztosítja a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy

1. speciális tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett – negatív következményektől vagy megtorlástól való félelem nélkül – oszthassák meg a GVH Felderítő Irodájának munkatársaival;

2. ha a vállalkozásuknál nincs vagy nem kielégítően működik az ún. megfelelőségi program, megoszthassanak észlelt információt a GVH-val;

3. feltehessenek a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatos bármilyen kérdést;

4. minden esetben a GVH ugyanazon kollégájához kerüljenek, ha további kérdéseik vetődnek fel.

A kapcsolat-felvételi rendszer működéséről további információ itt érhető el.

Az integrált kommunikációs kampány célja a figyelemfelhívás, a cselekvésre ösztönzés, valamint az alapvető ismeretek átadása volt, utóbbi érdekében a GVH önálló microsite-ot is elindított a http://kartell.gvh.hu/ címen.

A kampány a magyarországi kkv-k majdnem egyötödéhez, körülbelül 5700 céghez, illetve vezetőjéhez juthatott el a kutatási adatok szerint.

Budapest, 2016. április 28.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban