A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az ADG Apotheken-Dienstleistungsgesellschaft mbH (ADG) közvetlen, egyedüli irányításszerzését a Novodata Számítástechnikai Zrt. (Novodata) felett.

Az ADG a PHOENIX International Beteiligungs Gmbh által irányított vállalkozáscsoport tagja. A Phoenix-csoport magyarországi tagjai többek között gyógyszer-nagykereskedelemmel, magisztrális gyógyszerek előállításával, gyógyszertári vagyonkezeléssel és üzletviteli tanácsadással, valamint informatikai programok és rendszerek értékesítésével foglalkozik gyógyszertárak részére.

A Novodata a gyógyszertárak igényeihez igazodó kiskereskedelmi informatikai rendszerek és az azokhoz kapcsolódó hardverek értékesítésével foglalkozik.

A Phoenix-csoport és a Novodata-csoport azonos tevékenysége a gyógyszertári informatikai szolgáltatások nyújtása.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az érintett piacon – a szoftveralkalmazások fejlesztésében – hosszú távon nem várható versenyaggályra okot adó, káros versenyhatások jelentkezése, mert

  • kínálati helyettesítés áll fenn a gyógyszertári informatikai és más szoftveralkalmazások között;

  • jelenleg két nagyobb vállalkozás – köztük a Hungaropharma Zrt. – piacra lépése várható, aminek kifejezetten versenyt generáló hatása lehet, hiszen a Hungaropharma Zrt. meghatározó szereplője a gyógyszer-nagykereskedelmi piacnak, és patikaláncokat is működtet.

A GVH döntése szerint a két vállalkozáscsoport közötti vertikális kapcsolat átmeneti jellegű, és azt 2017. január 1-jétől jogszabályi változás fogja megszüntetni, így a GVH nem vizsgálta az ebből eredő esetleges átmeneti versenyproblémákat.

Az összefonódás portfólió-hatásait vizsgálva a versenyhatóság nem azonosított olyan körülményeket, amelyek által az árukapcsolás reális kereskedelmi stratégia lenne a Phoenix-csoport számára.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/32/2015.

Budapest, 2016. március 3.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban