Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye

A GVH újabb mobilszolgáltató reklámját ítélte jogsértőnek

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. február 3-án tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított és 5 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt. a 2004. év január és augusztus közötti időszakban megjelentetett reklámjaiban a "Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója mindig többet ad" kijelentést használta. A kijelentéshez a vállalkozás a reklámok többségében azt az információt fűzte, hogy "a Vodafone a 2003-as hivatalos értékesítési adatok alapján Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója."

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, amikor reklámjaiban azt állította, hogy Magyarország legnépszerűbb mobilszolgáltatója. Ezt az állítást nem támasztották alá az értékesítési adatok: noha a 2003. évben nőtt a vállalkozás piaci részesedése, nem ő rendelkezett a legtöbb ügyféllel és nem ő kötötte a legtöbb szerződést.

A bírság összegének megállapítása során a Versenytanács figyelemmel volt arra, hogy az elmúlt időszakban több esetben került megállapításra, hogy a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A határozat ellen jogorvoslatnak van helye.

Budapest, 2005. február 3.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök

További információ:
Dr. Horváth Anita
Gazdasági Versenyhivatal
Sajtófőnök
cím: 1054 Budapest, V.ker Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8966
mobil: 30-970-8191
email: HORVATH.Anita@gvh.hu
http://www.gvh.hu