Gazdasági Versenyhivatal közleménye

60 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal a Forever Living Products Egészségügyi Élelmezési és Kozmetikai Termékeket Forgalmazó Kft., Magyarország ellen a fogyasztók megtévesztése miatt indított eljárást. Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, és a vállalatot 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A Versenytanács fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől megtiltotta, azaz a vállalkozás gyógyszernek nem minősülő termékeivel kapcsolatos tájékoztatásaiban nem tehet közzé gyógyhatásra utaló információt.
A Forever Living Products Egészségügyi Élelmezési és Kozmetikai Termékeket Forgalmazó Kft., Magyarország a Tisztán és egyszerűen kiadványában, az általa forgalmazott hangkazettákon, valamint a nyomtatott és elektronikus formában megjelenő (Forever Aloe című) havilapjában a felhasználói tapasztalatok közzétételével termékeinek gyógyhatást tulajdonító tájékoztatást adott, az azt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül.

A Versenytanács döntése meghozatalakor azt vette figyelembe, hogy az érvényben lévő törvények alkalmazása mellett egy vállalkozás élelmiszernek, étrend-kiegészítőnek, vagy kozmetikai terméknek minősülő termékeinek nem tulajdoníthat gyógyhatást.

A bírság meghatározásakor a Versenytanács súlyosbító körülményként értékelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozás termékeit olyan piacon értékesítette, ahol a fogyasztók jelentős mértékben ki vannak szolgáltatva a vásárolt termék fogyasztásával járó hatásokra vonatkozó információ tartalmának igaz voltának. A Versenytanács azt is súlyosbító körülményként értékelte, hogy az elmarasztalt vállalkozás gyógyszernek nem minősülő termékeit már több éve forgalmazza a Versenytanács által kifogásolt módon.

Budapest, 2004. 06.04.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök