Gazdasági Versenyhivatal közleménye

Félrevezető termékismertető miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal a GéSz Gaál és Sziklás Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen a fogyasztók megtévesztése miatt indított eljárást. Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, és a vállalatot 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.
Versenytanács a határozat kézhezvételétől megtiltotta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás további folytatását, azaz a vállalkozás gyógyszernek nem minősülő termékeivel kapcsolatos tájékoztatásaiban nem tehet közzé gyógyhatásra utaló információt.

Az Aloex termékismertetőjében, valamint internetes honlapján termékfelhasználási ajánlásokban, valamint a felhasználói tapasztalatok közzétételével termékeinek gyógyhatást tulajdonító tájékoztatást adott, az azt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül.

A Versenytanács döntése meghozatalakor azt vette figyelembe, hogy az érvényben lévő törvények alkalmazása mellett egy vállalkozás élelmiszernek, étrend-kiegészítőnek, vagy kozmetikai terméknek minősülő termékeinek nem tulajdoníthat gyógyhatást.

Budapest, 2004. 06. 04.

dr. Horváth Anita
Sajtófőnök